Van hobby naar beroep!

Na twee jaar studeren (als hobby) vertrok ik voor een maand naar China. (een stukje) van het land ontdekken en stage lopen in Qing Dao. Het land, de mensen, de natuur en prachtige steden, ik was op slag verliefd. En niet alleen op het land, maar zeker ook op de Chinese Geneeskunde. Ik had er in Nederland al aan kunnen proeven, maar werken in het ziekenhuis was “echt”.

En tijdens mijn stage voor Acupunctuur, maakte ik kennis met TuiNa, Chinese medische massage. In Nederland een niet zo bekende discipline van de Chinese Geneeskunde, in China had het ziekenhuis een volledige volwassenen en kinder afdeling.

Ik begon terug in Nederland direct aan mijn studie TuiNa. En realiseerde me, Chinese Geneeskunde blijft niet mijn hobby, het wordt mijn beroep!

In een tempel boven op Mount Tai Shan
In een tempel boven op Mount Tai Shan
Kruiden in de Universiteit van Nan Jing.
Kruiden in de Universiteit van Nan Jing.

Voeding: basis van goede gezondheid!

In de Chinese geneeskunde draait het om harmonie. Grote excessen passen daar niet in. Maar ook in het Nederlands kennen we dat uitgangspunt wel. Overal waar “te” voor staat is niet goed, werd vroeger wel gezegd. Waar de westerse geneeskunde zich heeft toegespitst op het volledig uitsplitsen van voeding naar “te meten” voedingswaardes, als vitaminen, mineralen, vetten, koolhydraten enz. gaat het voorbij aan algemene voedings”energie” die voedsel bezit.

We zijn een maatschappij geworden waar we overdoseren in wat “goed” voor ons is. Sporten is goed, dus sporten we 5 x per week, sla is groenten en is gezond, dus eten we sla, zelfs in de winter. Terwijl wellicht alles in je lichaam ‘s morgens veel meer trek heeft in een gebakken ei of warme maaltijd. We luisten niet meer naar ons lichaam maar naar de propaganda omtrent “lifestyle”.

Maar wat is nog gezond en naar welke maatstaf en, niet te vergeten, voor wie. Een aantal jaar geleden waren vetten “schuldig” aan onze westerse ziekten, nu zijn het de koolhydraten, volgend jaar wellicht weer wat anders. Maar hebben we gewoon niet alles nodig in een matige hoeveelheid? Het principe van “te” lijkt hier aan de orde. Zelfs water in overmatige hoeveelheid kan de dood tot gevolg hebben.

Maar wat en hoe dan wel eten…. volgens Chinees principe zou van ieder mens/lichaam een diagnose gemaakt kunnen worden, zodat je precies eet, wat voor jou gezond is, maar dat is materie voor een therapeut. Niet heel praktisch, we zouden altijd onze therapeut nodig hebben om de juiste voeding te kunnen bepalen. Ons lichaam en de omstandigheden (winter/ zomer/ werkdruk enz.) zijn namelijk constant in beweging en veranderen altijd. Dieet moet dus constant bijgesteld worden. Er zijn echter wel een aantal basis principes aan te geven (deze volgen later). En wanneer we, als we gebalanceerd eten, toch nog ziek worden, is behandeling middels bijvoorbeeld acupunctuur of Chinese kruiden therapie, effectiever.

Vier pijlers

In de Chinese geneeskunde bestaat de basis voor een goede gezondheid uit 4 pijlers:
– goede beweging; rustige oefening gericht op het laten stromen van Qi, zoals Taiji en Qi Qong.
– voldoende rust; rust maar zeker ook gewoon slaap is essentieel.
– gezonde mentaal-emotionele patronen; een gezonde geest is belangrijk voor een gezond lichaam. Meditatie kan een rustige geest brengen.
-voedend dieet.

In mijn praktijk ervaring, verbeterd niets de gezondheid sneller dan het omarmen van een simpel, gezond dieet. Niet gezegd dat dieet belangrijker is dan de andere pijlers; de meeste ziekten ontstaan door een onbalans in alle vier de aspecten. Echter dieet is het meest bereikbaar en het makkelijkste aangepast. Ik benoem het hier dieet, maar ik bedoel hier niet een melodramatische aanpassing van levensstijl. Maar hopelijk een permanente terugkering naar simpele en verantwoorde voeding, met voortdurende voordelen.

Meer weten? Download het volledige document: Spijsvertering en voeding.